en ro

Vinificare

Domeniile Averești

Rodul celor peste 650 ha de vie care se întind pe Domeniile Averești este transformat cu pasiune și pricepere în vinuri proaspete, strălucitoare și aromate.
An de an pornim acelasi drum, ca într-o continuă procesiune: îngrijim viile, le culegem roadele pe care le transformăm în vinuri care să încânte toate simțurile. An de an.

Pentru a răspunde provocării de a crea vinuri speciale, care să fie apreciate în Romania și în străinătate, au fost necesare investiții semnificative, în plantații și cramă, care au depășit 20 milioane de euro.

În acest moment Domeniile Averesti deține 650 de ha de vie nobilă și este una dintre cele mai mari plantații vinicole din România.

Noua crama, dotată cu tehnologie de ultimă generație, cuprinde patru zone principale:

  • zona de producție – fermentare, cu o capacitate de 1 milion litri;
  • zona de condiționare – stocare, cu o capacitate de 5 milioane litri;
  • zona pentru îmbuteliere, cu o capacitate de 1200 sticle/ora;
  • zona pentru maturarea vinurilor, în sticle și în barrique-uri.

Aceste zone respectă întocmai tradiția facerii vinului și au fost încontinuu îmbunătățite pentru a facilita transformarea rodului viței de vie într-un vin distinct, modern, ce reflecta tipicitatea arealului din care provine.

În prima etapă strugurii sunt recoltați în diverse stadii de coacere, caracterizate de niveluri diferite de zaharuri și aciditate. Recoltarea se face atât manual cât și mecanic, începând cu 15 septembrie și durează până la 4 săptămâni.

În a doua etapă strugurii sunt maceratți la temperaturi scăzute, iar presarea se face la rece. Urmează apoi fermentarea mustului în vase de inox, la temperaturi controlate.

În cea de a treia etapă vorbim deja de vinul tanar, alb și rose, care va fi îmbuteliat pentru consum.

Iar cea din urma etapă constă în maturarea vinului, predominant cel rosu si într-o mai mica masură cel alb, în sticlă sau în barrique.

*În fiecare an, o sticla din primul vin obținut este îngropată în locul cel mai răcoros al pivnitei, ofranda adusa plantațiilor și celor ce au muncit aici de-a lungul vremii.

?
Acest website colectează date statistice anonimizate, conform cu politica noastră de confidențialitate.   DA - click aici pentru acord.   NU - click aici pentru dezacord.

Bine ați venit!

Aveți peste 18 ani?