ro
Back

Zghihară

Scroll

Zghihară

Domeniile Averești

Zghihara e un soi autentic românesc cu un nume zglobiu de zănatec, ce își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind cunoscut cu multe secole înainte de invazia filoxerei. Farmecul Zghiharei stă în forța ei, e un soi care te solicită prin simplitatea lui aproape brutală.

Ce alte soiuri au câștigat prin ifose și altoi, Zghihara a câștigat prin vână și încăpățânare. Strugurii de Zghihară cresc în ciorchini mari, sunt rezistenți la ger, mană sau secetă, dar au nevoie de mai mult timp pentru a se coace, boabele își schimbă culoarea de la verde aprins la verde gălbui, abia spre sfârșitul lunii septembrie. Un supraviețuitor pe care istoria și originile sale arhaice l-au cizelat într-un nou tip de aristocrat: un nobil sălbatic.

Lumea nouă a vechilor vinuri românești – este principiul care ne ghidează dorința de a cultiva și a dezvolta soiuri rare românesti. Acum 10 ani ne-am propus să readucem faima Zghiharei, pierdută cumva în ultimele decenii. Astăzi, la Domeniile Averești, îngrijim peste 40 de ha Zghihara – cea mai mare plantație din acest soi.

Terroir-ul și calitatea biologică a plantelor fac ca recoltele de struguri de Zghihară din podgoria Domeniilor Averești să fie de o valoare deosebită și să permită obținerea unor vinuri unice, inconfundabile.

Vinul de Zghihară, când e tânăr, are un nas verde crud, conținut mic de zahăr și procent moderat de alcool. În lumea vinului, unde caracterul se construiește pe trăsături pregnante, Zghihara poate părea o licoare aproape lipsită de personalitate. Însă, ce pierde pe partea de caracter, recuperează pe partea de poftă de viață și ingenuitate.

Prietenos și neprotocolar, Zghihara e un vin cu care, chiar dacă abia l-ai cunoscut, poți să te pui la masă și să te întinzi la chef și vorbă.

Pe noi Zghihara ne face să fim încrezători că acest soi unic românesc poate să devină un simbol al oenologiei romanești în lume, impresionând chiar și experții mondiali la concursurile internaționale.

Cu ce mâncare se potrivește?

Zghihara se potrivește de minune cu fructele de mare – midii sau creveți, alături de un păstrăv la grătar. Este, de asemenea, un însoțitor excelent pentru mâncăruri de pui în sosuri aromate – curry indian sau cu brânzeturi moi, cum ar fi brânza de capră sau brie.

Pentru o experiența gastronomică autentic românească încercați Zghihara alături de păstrăv, fie la grătar, fie gătit într-un sos alb decadent, alături de o mămăligă aburindă.

?
Acest website colectează date statistice anonimizate, conform cu politica noastră de confidențialitate.   DA - click aici pentru acord.   NU - click aici pentru dezacord.

Bine ați venit!

Aveți peste 18 ani?