Podgoria
Domeniile Averești
Podgoria
Cultivarea viței de vie a făcut dintotdeauna casă bună cu dealurile Moldovei, Podgoria Huși fiind exemplul perfect al acestei simbioze care se pierde în negura vremurilor.
Situată în partea sud-estică a Podișului Central Moldovenesc, complementată de un climat răcoros și soluri nutritive, Podgoria Huși însumează 3000 de hectare, de o frumusețe uimitoare, ideale pentru creșterea strugurilor din soiuri de seamă.
Timpul nu a strămutat îndeletnicirea străveche a oamenilor locului, cultura viței de vie fiind predată din tată-n fiu, timp de secole. Podgoria Huși poartă amprenta pasiunii și tradiției comunității.
Vinul de marcă, nu-i un concept străin, atunci când amintim Podgoria Huși. Întâlnim aici soiuri valoroase vechi, precum Zghihara de Huși, Feteasca Regală, Busuioaca de Bohotin, Feteasca Albă, alături de soiuri internaționale, precum Aligote, Sauvignon Blanc, Traminer, Cabernet Sauvignon.
Tot ce este mai bun din Podgoria Huși
Din soiurile aromate ale podgoriei, gusturi unice se nasc an de an, pe suprafața de 650 de hectare ale Domeniilor Averești.
Pe departe, licoarea fină care definește Podgoria Huși este celebrul vin de Zghihara, autentic românesc. Strugurii de culoare verde-gălbui, cu pete ruginii, dovadă a mângâierii soarelui, din care se obține un vin alb sec, ușor, cu un gust acrișor. Vinul Zghihara de Huși sau Poama voioasă de Huși, cum îi mai spun localnicii, nu se pretează la învechire, se consumă tânăr. Este un vin cu aciditate ridicată, ideal pentru însoțirea meselor pe bază fructe de mare și salate.
O altă bijuterie a zonei, este soiul Feteasca Regală, soiul cu cea mai largă răspândire în centrele viticole din țara noastră. Popular denumită şi Dăneşană, pentru că ar fi fost descoperită în localitatea Daneş (lângă Mediaş), este cea mai ”tânără” din familia Feteștilor.
Acest soi ne dăruiește vinuri albe seci și demiseci, foarte plăcute, cu multă prospețime și intensitate. Fără îndoială, vinurilor din acest soi li se cuvine deosebita asociere regală.
Feteasca Albă este un soi vechi românesc, ce cinstește aroma florilor de viță, oferind un vin cu gust plin de finețe și cu o aciditate moderată. Strugurii cu boabe mici și dese, se transformă prin măiestrie în vinuri seci sau demiseci, cu un conținut echilibrat de alcool (vol. 11,5-12%). Feteasca Albă se recomandă împătimiților de vinuri pline de eleganță și cu arome suave.
Busuioaca de Bohotin, un soi pur românesc care ne încântă cu vinuri puternic aromate. Averești se numără printre cele câteva zone viticole din România care obțin din boabele violet-roșcate, o Busuioacă rosé, memorabilă. Vinul din acest soi de viță-de-vie este unul al antitezelor, fiind delicat și fin, însă cu trăsături ferme.
Tipicitate si eleganță sunt câteva dintre atributele vinurilor din soiul Aligoté. Un soi de viță cu struguri albi, cu boabe mici și suculente, din care se obține un vin sec cu gust echilibrat, fructuos, cu multă prospețime, ce evidențiază simplitatea maiestuoasă a acestuia.
Cabernet Sauvignon este un soi de struguri care deși a luat ființă în Sud-Vestul Franței, în secolul al XVII-lea, și-a găsit cu rapiditate locul și pe meleagurile Podgoriei Huși. Din strugurii de culoare roșu aprins, rezultă un vin sec, cu un nivel mediu de aciditate și corp bine echilibrat, bogat şi expresiv.
Din strugurii “sălbatici” ai regiunii Bordeaux, a luat naștere cu mult timp în urmă, soiul de viță Sauvignon Blanc. Vinurile soiului sunt apreciate în prezent, pentru prospeţimea lor, care se datorează nivelului ridicat de aciditate şi a cantităţii mici de zahăr.
Vinul de Sauvignon are o culoare galbenă cu reflexe verzui strălucitoare, fiind un vin alb, care acompaniază foarte bine cu aperitivele, preparatele din peşte, scoicile şi creveţii.
Traminer își are locul binemeritat în paleta soiurilor frumoase de Huși. Un soi cu struguri roze, cu boabe mari și dulci, Traminerul oferă un vin demidulce, de culoare gălbui-verzui, cu gust puternic înmiresmat, echilibrat, aromat şi tandru.
Din toate aceste soiuri ale Podgoriei Huși, ce și-au definit forma pe acest pământ moldovenesc îngăduitor rodului, vinurile de Averești impresionează prin unicitate, fiind ușor de înțeles, dar greu de uitat.