Originea
Domeniile Averești
poza
La marginea României, in nord-est, in mijlocul ținuturilor scăldate în soare și struguri ale Podgoriei Huși, se găsește Centrul Viticol Averești.
Vita de vie a fost cultivata aici, in inima zonei culturii Cucuteni, de mii de ani.
Însemnări despre vinurile locale găsim in manuscrisele cronicarilor, iar in 1874 boierul Stefan Negruzzi împreună cu talentul oenologului francez René Faure, au intuit ca terroir-ul zonei este unul aparte si au început sa integreze concepte si practici de viticultura moderna.
Francezului i se datorează renașterea soiurilor vechi românești, Zghihara si Busuioaca, precum si introducerea soiurilor franțuzești, Merlot, Cabernet sau Aligote.
*În fiecare an, o sticlă din primul vin obținut este îngropata în locul cel mai răcoros al pivniței, ofrandă adusă plantațiilor si celor ce au muncit aici de-a lungul vremii.