Selecția „NATIVA / NATIVUS”
“Expresia terroir-ului”
Cultura Cucuteni a creat de-a lungul timpului, pe lângă misterul civilizației, un specific local si numeroase repere vizuale inconfundabile si specifice zonei in care cresc strugurii podgoriei Averești.
Din aceasta cultura vizuala, am ales câteva elemente: simbolul Recoltei, simbolul Dealurilor si simbolul Protecției, elemente care exprima legătura ritualica a oamenilor zonei cu natura.
Sub semnul celor trei simboluri, dependent prin fragilitatea sa de echilibrul dintre ele, sta VINUL.
Definirea stilului pentru vinurile NATIV de Averești este rezultatul unei munci minuțioase, al selecției precise a microterroir-ului si parcelelor, si la variate si moderne tehnici de vinificație.
Toata aceasta experiența s-a transformat o selecție de vinuri care reflecta cu fidelitate expresia clasica a tradiției, caracterului si nobleței vinurilor Domeniilor Averești, fiind apreciate de către cei mai exigenți critici.
Maturarea in baricuri a fost folosita doar la vinul roșu si la Chardonnay pentru a aduce un plus de complexitate si eleganta.
ZGHIHARA DE AVEREȘTI – NATIVUS
Recolta 2019
Soi | Zghihară – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Alb – Sec |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltați manual cu multă grijă, la un conținut de zahăr de minim 195g/l., apoi desciorchinați fără zdrobire. Boabele de struguri au fost răcite la o temperatură de 10° C și apoi introduse la macerat în presă timp de 6-8 ore. |
Vinificație | Mustul e obținut în atmosferă controlată folosind ciclul de presare de scurtă durată și de presiune joasă. Decantarea mustului s-a făcut gravitațional, la rece. Mustul a fost fermentat în cisterne de inox la temperatură controlată, iar vinul tânăr obținut a fost menținut pe depozitul fin de drojdie până în luna martie, pentru a căpăta un plus de structură și volum. |
Colecție | Colectia Nativ este inspirată din simbolistica locului nascută din Cultura Cucuteni, civilizație misterioasă care a creat numeroase repere vizuale inconfundabile pentru Recolta, Dealuri și Munții, Protecția Naturii și Apa Vieții. Sub semnul lor, dependent de echilibrul dintre ele, stă VINUL. |
Organoleptic | Arome plăcute, dar discrete, de mere verzi, lime și agrișe. Vioi, proaspăt și fructat, cu nuanțe ușoare de măcriș și cu un postgust mineral, acesta este vinul tău de zi cu zi. |
Servire | Bine răcit (8-10*C), bun de asortat cu carne albă de pasăre, de preferĭnță potârniche sau pește. |
Date tehnice | |
Alc (% vol.) | 12.70% |
Zahar (g/l) | 2.9 |
AcT | 6.15 |
AcV | 0.48 |
Lot | 24 |
Cod EAN | 5941978100550 |
Nr sticle: bax / palet | 6 / 330 sticle |
Nr bax / rând | 11 bax / rând |
Nr rând / palet | 5 rând / palet |
Greutate bax/palet | 9.36 kg / 540 kg |
Premii 2020 (recolta 2019) Premii 2019 (recolta 2018) | Medalie de Argint – Mundus Vini, DE 2020 Medalie de Bronz – International Wine & Spirit Competition, UK 2019 |
BUSUIOACĂ DE AVEREȘTI – NATIVA
Recolta 2019
Soi | Busuioacă de Bohotin – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Rose – Demidulce |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltați manual cu multă grijă, la un conținut de zahăr de minim 195g/l., apoi desciorchinați fără zdrobire. Boabele de struguri au fost răcite la o temperatură de 10° C și apoi introduse la macerat în presă timp de 6-8 ore. |
Vinificație | Mustul e obținut în atmosferă controlată folosind ciclul de presare de scurtă durată și de presiune joasă. Decantarea mustului s-a făcut gravitațional, la rece. Mustul a fost fermentat în cisterne de inox la temperatură controlată. |
Colecție | Colectia Nativ este inspirată din simbolistica locului nascută din Cultura Cucuteni, civilizație misterioasă care a creat numeroase repere vizuale inconfundabile pentru Recolta, Dealuri și Munții, Protecția Naturii și Apa Vieții. Sub semnul lor, dependent de echilibrul dintre ele, stă VINUL. |
Organoleptic | Numele îi provine din aromele puternice de busuioc de care vinul se bucură și zona în care a fost descoperit. Aroma roseului Nativa Busuioacă de Averești este intensă, un melanj delicat cu note de flori de câmp, trandafiri și citrice coapte – ceea ce face din acest vin un “spectacol de balet al gusturilor”. |
Servire | Bine răcit (8-10*C), bun de asortat cu mâncăruri dulci-acrișoare și deserturi: torturi, checuri, prăjituri. |
Date tehnice | |
Alc (% vol.) | 12.60% |
Zahar (g/l) | 38.2 |
AcT | 5.47 |
AcV | 0.34 |
Lot | 5.2 |
Cod EAN | 5941978100581 |
Nr sticle: bax / palet | 6 / 330 sticle |
Nr bax / rând | 11 bax / rând |
Nr rând / palet | 5 rând / palet |
Greutate bax/palet | 9.36 kg / 540 kg |
Premii 2019 (recolta 2016) Premii 2016 (recolta 2015) | Medalie de Aur – Modial du Rose, Cannes 2019 Medalie de Argint – International Wine Contest Bucharest 2016 |
FETEASCĂ NEAGRĂ DE AVEREȘTI – NATIVUS
Recolta 2018
Soi | Fetească Neagră – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Roșu – Sec |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltați manual la un conținut de 240g/l zahăr când semințele au devenit coapte. Boabele au fost desprinse de rahis fără a se zdrobi și introduse în cisternele de macerare. |
Vinificație | Macerarea a avut loc la o temperatură de 21-22°C timp de 15 zile cu o ușoară răcire, la început la o temperatură de 14° C. Către sfârșitul macerării-fermentării atunci când vinul este trecut în cisternele de fermentație este intitată și fermentația malolactică care are loc la o temperatură de 18°C. |
Colecție | Colectia Nativ este inspirată din simbolistica locului nascută din Cultura Cucuteni, civilizație misterioasă care a creat numeroase repere vizuale inconfundabile pentru Recolta, Dealuri și Munții, Protecția Naturii și Apa Vieții. Sub semnul lor, dependent de echilibrul dintre ele, stă VINUL. |
Organoleptic | Arome complexe, de prune, chiar magiun și compot de vișine în prim plan, dar și cu nuanțe fine de fum în fundal. Gust cu note rustice, ca al oricărui strugure roșu crescut în zone mai reci, dominat de fructe roșii de pădure și cireșe negre. Mirosul ușor de piper alb – caracteristic vinurilor roșii obținute în zone de altitudine. |
Servire | Ușor răcit (12-14*C), bun de asortat cu cărnuri picante, proțapuri, preparate de zahana, coaste de porc. |
Date tehnice | |
Alc (% vol.) | 14.40% |
Zahar (g/l) | 4.2 |
AcT | 4.65 |
AcV | 0.5 |
Lot | 32 |
Cod EAN | 5941978100741 |
Nr sticle: bax / palet | 6 / 330 sticle |
Nr bax / rând | 11 bax / rând |
Nr rând / palet | 5 rând / palet |
Greutate bax/palet | 9.36 kg / 540 kg |
ROSE DE AVEREȘTI – NATIVA
Recolta 2019
Soi | Merlot – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Rose – Sec |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltați manual cu multă grijă, la un conținut de zahăr de minim 195g/l., apoi desciorchinați fără zdrobire. Boabele de struguri au fost răcite la o temperatură de 10° C și apoi introduse la macerat în presă timp de 6-8 ore. |
Vinificație | Mustul e obținut în atmosferă controlată folosind ciclul de presare de scurtă durată și de presiune joasă. Decantarea mustului s-a făcut gravitațional, la rece. Mustul a fost fermentat în cisterne de inox la temperatură controlată. |
Colecție | Colectia Nativ este inspirată din simbolistica locului nascută din Cultura Cucuteni, civilizație misterioasă care a creat numeroase repere vizuale inconfundabile pentru Recolta, Dealuri și Munții, Protecția Naturii și Apa Vieții. Sub semnul lor, dependent de echilibrul dintre ele, stă VINUL. |
Organoleptic | Nativa Rose de Averești îmbină corpul delicat al unui rose, cu aromele puternice de Merlot. Notele florale se împletesc cu nuanțele de fructe de pădure și creează acest rose expresiv cu o personalitate memorabilă. |
Servire | Bine răcit (8-10*C), bun de asortat cu carne de pasăre cu garnitură de legume, fructe de mare cu verdețuri aromate, desert de fructe. |
Date tehnice | |
Alc (% vol.) | 12.00% |
Zahar (g/l) | 2.6 |
AcT | 5.85 |
AcV | 0.28 |
Lot | 15 |
Cod EAN | 5941978100604 |
Nr sticle: bax / palet | 6 / 330 sticle |
Nr bax / rând | 11 bax / rând |
Nr rând / palet | 5 rând / palet |
Greutate bax/palet | 9.36 kg / 540 kg |
Premii 2019 (recolta 2016) Premii 2016 (recolta 2015) | Medalie de Aur – International Wine Contest Bucharest 2019 Medalie de Argint – International Wine Contest Bucharest 2016 |
ALIGOTE DE AVEREȘTI – NATIVUS
Recolta 2018
Soi | Aligote – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Alb – Sec |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltați manual cu multă grijă, la un conținut de zahăr de minim 195g/l., apoi desciorchinați fără zdrobire. Boabele de struguri au fost răcite la o temperatură de 10° C și apoi introduse la macerat în presă timp de 6-8 ore. |
Vinificație | Mustul e obținut în atmosferă controlată folosind ciclul de presare de scurtă durată și de presiune joasă. Decantarea mustului s-a făcut gravitațional, la rece. Mustul a fost fermentat în cisterne de inox la temperatură controlată. |
Colecție | Colectia Nativ este inspirată din simbolistica locului nascută din Cultura Cucuteni, civilizație misterioasă care a creat numeroase repere vizuale inconfundabile pentru Recolta, Dealuri și Munții, Protecția Naturii și Apa Vieții. Sub semnul lor, dependent de echilibrul dintre ele, stă VINUL. |
Organoleptic | Nativus Aligote impresionează prin mineralitatea ridicată și aromele ierboase. Are note de agrișe, mere verzi, citrice și un final lung, mieros, cu gust de piersici coapte. Asta face din Nativus Aligote un vin proaspăt și răcoritor, chiar vibrant. |
Servire | Bine răcit (8-10*C), bun de asortat cu carne de vânat, pește și fructe de mare. |
Date tehnice | |
Alc (% vol.) | 12.70% |
Zahar (g/l) | 1.1 |
AcT | 6 |
AcV | 0.38 |
Lot | 31 |
Cod EAN | 5941978100574 |
Nr sticle: bax / palet | 6 / 330 sticle |
Nr bax / rând | 11 bax / rând |
Nr rând / palet | 5 rând / palet |
Greutate bax/palet | 9.36 kg / 540 kg |
CHARDONNAY DE AVEREȘTI – NATIVUS
Recolta 2018
Soi | Chardonnay – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Alb – Sec |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltați manual cu multă grijă, la un conținut de zahăr de minim 195g/l., apoi desciorchinați fără zdrobire. Boabele de struguri au fost răcite la o temperatură de 10° C și apoi introduse la macerat în presă timp de 6-8 ore. |
Vinificație | După decantarea gravitațională timp de 24 ore, mustul a fost fermentat în vase de inox la 12° C timp de 21 zile. Ulterior jumătate din cantitate a fost introdusă în barrique-uri de stejar, unde a stat la maturat 6 luni. În final, s-a realizat integrarea celor 2 componente: una fresh și una baricată. |
Colecție | Colectia Nativ este inspirată din simbolistica locului nascută din Cultura Cucuteni, civilizație misterioasă care a creat numeroase repere vizuale inconfundabile pentru Recolta, Dealuri și Munții, Protecția Naturii și Apa Vieții. Sub semnul lor, dependent de echilibrul dintre ele, stă VINUL. |
Organoleptic | Arome complexe de flori de salcâm, cu ușoare nuanțe de lemn de stejar, ce completează gustul amplu, elegant, potențat de componenta baricată a vinului. Aciditatea este una nu prea ridicată, medie, dovada că strugurii au fost recoltați la maturitatea deplină. Tușele finale sunt asemeni unor unduiri untoase care îmbracă într-un mod plăcut bolta palatină. |
Servire | Bine răcit (8-10*C), alături de carne de porc, vită și mâncăruri picante. |
Date tehnice | |
Alc (% vol.) | 13.00% |
Zahar (g/l) | 5.4 |
AcT | 6 |
AcV | 0.2 |
Lot | 1 |
Cod EAN | 5941978100871 |
Nr sticle: bax / palet | 6 / 330 sticle |
Nr bax / rând | 11 bax / rând |
Nr rând / palet | 5 rând / palet |
Greutate bax/palet | 9.36 kg / 540 kg |
Premii 2019 (recolta 2018) Premii 2017 (recolta 2016) | Medalie de Aur – International Wine Contest Bucharest 2019 Medalie de Argint – International Wine Contest Bucharest 2017 |
SAUVIGNON BLANC DE AVEREȘTI – NATIVUS
Recolta 2018
Soi | Sauvignon Blanc – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Alb – Sec |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltati manual cu multa grija, la un continut de zahar de minim 195g/l., apoi desciorchinati fara zdrobire. Boabele de struguri au fost racite la o temperatură de 10° C si apoi introduse la macerat in presă timp de 6-8 ore. |
Vinificație | Mustul e obținut în atmosferă controlată folosind ciclul de presare de scurtă durată și de presiune joasă. Decantarea mustului s-a făcut gravitațional, la rece. Mustul a fost fermentat în cisterne de inox la temperatură controlată. |
Colecție | Colectia Nativ este inspirată din simbolistica locului nascută din Cultura Cucuteni, civilizație misterioasă care a creat numeroase repere vizuale inconfundabile pentru Recolta, Dealuri și Munții, Protecția Naturii și Apa Vieții. Sub semnul lor, dependent de echilibrul dintre ele, stă VINUL. |
Organoleptic | Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri albi din lume, Sauvignon Blanc și-a găsit o a doua casă la Averești. Vinul se deschide cu arome intense de flori de iasomie care apoi evoluează în note de fructul pasiunii, pepene galben și o atingere delicată de piersici albe. Generos, catifelat, dar cu o personalitate puternică, Nativus Sauvignon Blanc se distinge printr-un caracter aparte. |
Servire | Bine răcit (8-10*C), bun de asortat cu carne albă de pasăre, pește și fructe de mare. |
Date tehnice | |
Alc (% vol.) | 14.50% |
Zahar (g/l) | 5.1 |
AcT | 6.3 |
AcV | 0.59 |
Lot | 20 |
Cod EAN | 5941978100567 |
Nr sticle: bax / palet | 6 / 330 sticle |
Nr bax / rând | 11 bax / rând |
Nr rând / palet | 5 rând / palet |
Greutate bax/palet | 9.36 kg / 540 kg |
TRAMINER DE AVEREȘTI – NATIVA
Recolta 2018
Soi | Traminer – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Alb – Demidulce |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltați manual cu multă grijă, la un conținut de zahăr de minim 195g/l., apoi desciorchinați fără zdrobire. Boabele de struguri au fost răcite la o temperatură de 10° C și apoi introduse la macerat în presă timp de 6-8 ore. |
Vinificație | Mustul e obținut în atmosferă controlată folosind ciclul de presare de scurtă durată și de presiune joasă. Decantarea mustului s-a făcut gravitațional, la rece. Mustul a fost fermentat în cisterne de inox la temperatură controlată. |
Colecție | Colectia Nativ este inspirată din simbolistica locului nascută din Cultura Cucuteni, civilizație misterioasă care a creat numeroase repere vizuale inconfundabile pentru Recolta, Dealuri și Munții, Protecția Naturii și Apa Vieții. Sub semnul lor, dependent de echilibrul dintre ele, stă VINUL. |
Organoleptic | Aromat și proaspăt, Nativa Traminer este un vin cu un gust generos fructat și tandru. Vei simți note de fructe tropicale precum mango și anans, flori de salcâm și o aromă vegetală plăcută care se îmbină atât de bine cu aciditatea și postgustul dulceag. |
Servire | Bine răcit (8-10*C), se asortează cu fructe de mare, mâncăruri picante, salate de fructe și dulceață de trandafiri. |
Date tehnice | |
Alc (% vol.) | 14.30% |
Zahar (g/l) | 17.8 |
AcT | 4.55 |
AcV | 0.38 |
Lot | 22 |
Cod EAN | 5941978100598 |
Nr sticle: bax / palet | 6 / 330 sticle |
Nr bax / rând | 11 bax / rând |
Nr rând / palet | 5 rând / palet |
Greutate bax/palet | 9.36 kg / 540 kg |
Premii 2016 (recolta 2014) | Best Middle Level Wine – Tastevin Confreria Vinului 2016 |